Karataş Gölü sulak alanı, Burdur Gölleri havzası sınırları içinde ve Göller Yöresi’nin kuzeybatısında yer alır. Burdur Karamanlı yolu üzerinde Karataş Tepesi ve Kağılcık Dağları önünde yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.
Gölün alanı 800 ha, saha 4.720 ha, Gölün rakımı 1050 m, en derin yeri 2 m'dir. Tatlı su gölü sazlık alanlar ile sulu ve kuru tarım alanları ile kaplıdır. Gölde ticari ve sportif amaçlı balıkçılık yapılmaktadır.
Bademli dere, Akçay ve Bozçay gölü beslerken, çevre tarlaların sulanması amacıyla suları kullanılmaktadır. Göle gelen Bozçayın suları Karamanlı barajında tutulmasıyla gölde kuraklık tehlikesi belirmiştir. Gölün önüne seddeler yapılarak rezervuar alana dönüştürmek hedeflenmektedir. Göl çevresinde ağaçlandırma çalışmalıyla mesire alanı ve kuş cenneti oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Karataş Gölü 2006 yılında yayımlanan Türkiye'nin önemli doğa alanları derlemesi kapsamında, 305 alandan biri olarak tespit edilmiş olup, Göl, Burdur'un en önemli 7 sulak alanından birisi durumundadır. Karataş Gölü, Türkiye'nin 135 adet uluslararası öneme sahip sulak alanlarından birisi olup, ayrıca yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Gölde bol miktarda sazlık alan bulunmaktadır. Bu nedenle Karataş Gölü alt havzası, kuş türleri açısından ülkemizdeki önemli yaşam ve yuvalama alanlarından birsidir. Havzada yer alan Karataş Gölü, havzanın bu değeri almasında önemli yer tutmaktadır. Bu kapsamda, alt havzada yürütülen arazi çalışması ve literatür araştırması sonucunda toplamda 121 kuş türünün varlığı tespit edilmiştir.
Göl çevresinde; 61 su kuşu, 48 ötücü, 12 gündüz ve bir gece yırtıcı kuş türü tespit edilmiştir. Alanda görülen başlıca kuşlar şunlardır; Angıt, Boz Sakarca Kazı, Kaz, Fiyu, Gri Balıkçıl, Büyük ve Küçük Ak Balıkçıl, Elmabaş Patka, Çamurcun, Boz Ördek, Çamurçulluğu. Gölde 4 balık, 2 amfibi, 9 sürüngen olmak üzere 15 tür tespit edilmiştir. Göl ve çevresinde bulunan balık, amfibi ve sürüngen türleri şunlardır; sazan, tatlı su levreği, istakoz, havuz balığı, kızılkanat, sudak, gece kurbağası, ova kurbağası, çizgili kaplumbağa, tosbağa, dikenli keler, toros kertenkelesi, tarla kertenkelesi, karayılan, hazer yılanı, yarı sucul yılan, su yılanı. çeşitleri vardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarla kuş yürlerinin gözlemlenmesi için kuş gözlem kulesi yapımına başlanılmıştır.